Wie zijn wij?

Startpagina

Voorbeelden

Onze producten

Verwante sites

Contactinfo

Glasatelier De Glasster
Voor al uw glas in lood

Henk van Zwol, De IJsvogel 15, 7671LE Vriezenveen
Tel: 0546568041, Mobile: 0640215259, Fax: 0546567852

WebMaster: H v Zwol

Extra Informatie 1
Lauscha
De Glasblazersstad

Extra Informatie 2
Glaslädle Lauscha

Lauscha De stad van de glasblazers

De stad Lauscha is de geboorteplaats van glazen kerstboom decoraties en glaskunst, gemaakt door ambachtelijke glasblazers. Lauscha ligt bij Ernstthal a.d. Rennsteig in het zuiden van het Thüringer woud, in één van de mooiste wandel gebieden in Duitsland. De gemeente Lauscha telt ongeveer 4500 inwoners. Lauscha kent een zeer lange glas traditie. Al in 1597 werd de eerste glasfabriek opgericht.
De glasblazers Hans Greiner en Christoph Müller ontvangen op 10 Januari 1597 van de hertog Johann Casimir van Saksen-Coburg, de concessie om deze glashütte te mogen bouwen.
Ze hadden toen nog geen idee dat de glas industrie zo succes vol zou zijn en meer dan 400 jaar later het glas nog altijd grote invloed heeft op Lauscha en omstreken
De huidige Farbglashütte werd door Elias Greiner Vetter's zoon als Märbelhütte (kinkkers en kralen) in 1853 opgericht.
De ovens van de glashutten werden met hout gestookt, wat zoveel hout koste dat er op den duur gebrek aan deze brandstof kwam. Daarom werd er in 1867 een stadsgasfabriek gebouwd het gas werd uit kolen gewonnen. Door deze ontwikkeling was het mogelijk, samen met nieuwe technieken, meer soorten glas en vooral dun wandige glasbuizen en staven te maken. Deze worden tot heden nog steeds in de Farbglashütte Lauscha gemaakt.
Tijdens rondleidingen in de fabriek kan men nu nog steeds zien hoe ze uit een grote klomp glas lange buizen of staven trekken.
Door het gas kon er thuis ook met glas gewerkt worden wat vele thuis werkers opleverde

Wat zeker niet vergeten mag worden: In 1835 ontwikkelde Ludwig Müller-Uri, het eerste kunstmatige menselijke oog van glas. Dit was een revolutie in de behandeling van patiënten, die door ongeval of ziekte een oog hadden verloren , heden ten dage worden er nog glazenogen gemaakt, Wat later werden deze technieken ook voor poppenogen ed. gebruikt

Een zeer bijzondere plek, op het gebied van glas zijn kerstboomversieringen in Lauscha. In 1847 heeft een glasblazer uit Lauscha de eerste vruchten en noten van glas gemaakt. Deze waren waarschijnlijk de voorlopers van de hedendaagse kerstballen. Rond 1880 werd de Amerikaan Woolworth op Lauscha producten gewezen en een korte tijd later was de kerstversiering al een groot export succes. Tussen 1870 en 1939 zijn er ongeveer 5000 verschillende vormen ontworpen en vervaardigd.
De kerstversieringen werden in thuisfabriekjes gemaakt en door groothandels in Sonneberg over de hele wereld verkocht.
Vanaf 1990 kreeg de kerstversiering productie een opleving. Door de herontdekking en het respect voor de traditionele ambachtelijke glaskunst .
Naast de traditionele worden er ook voor moderne levensstijl kerstversieringen gemaakt. Ingewikkelde handgeschilderde decoraties laten het glas leven. Een scala van kleuren en schildertechnieken laat geen wens onvervuld - of modern, bont of nostalgisch - iedereen zal zijn persoonlijke wens kunnen invullen.

In Lauscha zijn er nog steeds talloze huisfabriekjes van glaskunstenaars, winkeltjes met een groot assortiment aan handgemaakte glazen producten .
Zie ook : Extra informatie 2 Glaslädle Lauscha